2009. január 8., csütörtök

Makói savanyú vágottleves


Ha tartalmasabb levesre vágyunk, szívesen készítem ezt a pikáns, nagyon finom levest. Most ebben a zord időben különösen jól esik egy tányér forró leves. Tulajdonképpen az elkészítése hasonlít a gulyásleveséhez.
Hozzávalók:
  • 25-30 dkg sertéslapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 g fokhagyma
  • pirospaprika
  • kb. 80 dkg burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér
  • darab zeller
  • 1-1 paprika, paradicsom
  • 2 babérlevél
  • 3 db keményre főzött tojás
  • só, bors, őrőlt kömény
  • ecet
  • tejföl
A vöröshagymát apróra vágom, majd kevés olajon megfonnyasztom, ráteszem a falatnyi darabokra vágott húst, ráreszelem a fokhagymát. Sózom, megszórom frissen őrőlt borssal, őrőlt köménnyel, fehéredésig pirítom, felöntöm annyi vízzel ami ellepi, beleteszem a zellert és a félbe vágott gyökeret (senki sem szereti, így nagy darabban hagyom), fedő alatt félpuhára párolom. Megszórom pirospaprikával, ráteszem a kockára vágott répát, burgonyát, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Teszek bele babérlevelet, paprikát, paradicsomot, ismét sózom, ha kell borsozom, készre főzöm, most már fedő nélkül. Míg a leves fő, keményre főzök 3 tojást. Amikor kész a leves, beleteszem a karikára vágott tojást, majd kevés ecettel savanyítom. Tálaláskor tejfölt adok mellé.

Nincsenek megjegyzések: