2008. december 17., szerda

Hokkaido kalács csokilencsével és aszalt áfonyával

Már elég régóta tejszínes kalácsot készítettem. Nagyon szeretem, nem kell külön olvasztgatni a vajat, lágy, nagyon finom kalácsot lehet így készíteni. Mikor megláttam Macinál a hokkaido kalácsot, a formázása fogott meg először. Azóta szinte mindig ezt készítem, pedig szeretem a négyes-, hatos-, nyolcas fonással megfont kalácsok szépségét is. Jól variálható kalács, most csokilencsével és aszaltáfonyával készült.

Hokkaido kalács (nálam):
  • 20 dkg tejszín (2 dl)
  • 20 dkg tej (2 dl)
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 3 ek. cukor
  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
Géppel dagasztatom be a tésztát, majd kelesztőtálban duplájára kelesztem. Kiborítom, 4 egyforma darabba vágom. Hosszú, keskeny csíkokat nyújtok belőle, megszórom csokilencsével és aszaltáfonyával, kissé bele is nyomkodom.H a kell hosszában félbehajtom, feltekerem őket, mint a buktákat. Sütőpapírral kibélelt mélyebb, szélesebb kenyérformába teszem, majd hagyom ismét duplájára kelni. Tojással lekenem és 180 fokos sütőben sütöm 35-40 percig. 10 perc után alufóliát terítek a tetejére, hogy ne égjen meg.
Van, hogy a dagasztás végén kettéveszem a tésztát, az utolsó 5 percre a felébe kevés melegvízzel elkevert kakaóport kevertetek. Mindkettőt duplájára kelesztem, majd mindkettőböl 4-4 csíkot nyújtok. Egy fehérre teszem a kakósat, és így tekerem fel.


Sokak kérésére a kenyérsütőgépre is átszámoltam az adagot.

Hokkaidó kenyérsütőgépben:
  • 14 dkg tej
  • 12,5 dkg tejszín
  • 1 kisebb tojás
  • 6 dkg cukor
  • 1 ek. burgonyapehely
  • csipet aszkorbinsav
  • csipet só
  • 45 dkg BL80 liszt
  • 1,5 dkg élesztő


54 megjegyzés:

Millie írta...

Nálunk is ez a kedvenc! Örülök, hogy elkezdtél blogolni, rendszeresen olvaslak!!!

Bezsa írta...

Tegnap én is ezt a kalácsot csináltam, ajándékba.
Szerintem is egyik legjobb kalács.

Limara írta...

Köszönöm Millie! :))

szazala írta...

Gyönyörű "cuccaid"vannak!!:)Megkérdezhetem,hogy milyen típusú kenyérsütőd van,és mennyire vagy megelégedve vele?Nagyon szeretnék én is egyet,de a férjem azt hallotta,hogy nagyon sok áramot fogyaszt,és mostanában takarékra vagyunk állva,ezért előbb utánanézek,csak aztán kezdek el hisztizni:)!Köszi a választ!

Névtelen írta...

Szia Szazala!
Köszönöm szépen!:))
2 kenyérsütőm van, egy Hausmaister egylapátos, olcsó gép, és egy kétlapátos ETA Siesta, jóval drágább. Meg kell mondjam, sokkal jobban szeretem az egylapátos, olcsóbb gépemet. Igaz, már jó ideje csak dagasztásra használom és sütőben sütöm meg a tésztát. Nyugodtan hisztizzél! :)) nem fogyasztanak sokat a gépek. Ezt Okostojás írta EMargit oldalán, pár éve:
Először is egy újra meg újra felbukkanó tévhitet szeretnék eloszlatni, miszerint a kenyérsütő gép „zabálja az áramot”. A gép teljesítménye (ti., hogy hány wattos) nem utal közvetlen módon a fogyasztására, ugyanis lényegében csak a sütéshez használ áramot. A helyi áramszolgáltatótól ingyenesen kölcsönözhető fogyasztásmérő készülékkel mértem le a saját gépem (Hausmeister HM 1000) fogyasztását, ami az alapprogramon összesen 0,406 kWh, ebből a sütésig mindössze 0,062 kWh. Más fórumokban közzétett adatok alapján átlagosan 0,25-0,5 kWh fogyasztással számolhatunk, ami a jelenlegi áramdíjakat figyelembe véve kb. 17 Ft per kenyér.
Üdv!

szazala írta...

Köszönöm a választ!!Pár napig még csendben maradok,hátha a Jézuska.....,aztán,ha mégsem akkor aktivizálom magam:)!!
Báááár,már máson is jár az eszem!Bizonyára Te is találkoztál itt a gasztroblogokban csoda robotgépekkel,amiről én még csak nem is álmodozhatok:(,de a párom karácsonyra T...ó utalványokat kapott,és azon gondolkodtam,hogy lehet inkább valami márkás,de megfizethető dagsztógépet kellene!
Mindenesetre megvárom a januári leárazásokat,de ha lenne javaslatod,azt nagyon szívesen venném!
Köszönöm!
Zsuzsa

Limara írta...

Szia Szazala! Hát, ami azt illeti, én is nagyon várom most a Jézuskát, ha minden igaz meglep egy ilyen géppel, de nem akarom elkiabálni....:))
Ezt olvasd el, nekem is sokat segített: http://okostojas.blog.hu/2007/05/29/bosch_mum_4625
Üdv

szazala írta...

Hát,ez bizony még beleférne,és nagyon tudnám szeretni!Már,csak abban bízom,hogy lehet kapni abban a szupermarketben,ahol az utalványok beválthatók!
Köszönöm,sokat segítettél!

Limara írta...

Nagyon szívesen, remélem teljesül a vágyad! :))

nelly írta...

Gratulálok ehhez a gyönyörű szép kalácshoz! Mióta ezt megtanultam, már nem is akarok mást sütni. Apósomnak is ez a kedvence. Már csak ezért is érdemes volt megtanulnom. Persze az egész családom imádja. Köszönöm . Nelly

szazala írta...

A kenyérsütőre átírva,azt jelenti,hogy nem kell kivenni és formában sütni?Lévén nagyon friss kenyérsütő tulajdonos :)),még csak ismerkedem......
Beleteszek mindent,aztán a kész kalácsot meg kiveszem?

Névtelen írta...

Szia! Ne haragudj, hogy csak most válaszolok! :((
Igen, azt jelenti. Dagasztás végén megformázhatod, de még az sem fontos, majd a sütés programon megsütöd!
Gratulálok a gépedhez! :))

szazala írta...

Köszönöm!Már 2x sütöttem is!Ahhoz képest,hogy még csak 2 hetes a gépem,nem is rossz teljesítmény!
Én is gratulálok a Jézuskádnak,csuda szuper gépet hozott !Nagyon vágytam rá én is,igaz,hogy nem kaptam,de helyette egy klassz automata mosógép duruzsol a fürdőben!:)
Nagyon boldog új évet kívánok Neked és a Családodnak,az olvasóidnak pedig isteni recepteket!

Limara írta...

Szia Szazala! Nagyon köszönöm, én is boldog új évet kívánok sok szeretettel! :))
gratulálok az új kenyérsütőgépedhez, szeressétek egymást, csoda dolgokra képes! :))
A mosógépedhez is sok örömet!
üdv, Limara

Névtelen írta...

Kedves Limara ! Jól bevált fehérkenyerünk :))) után szeretném ezt a kalácsot is megsütni, kérdésem hogy a kenyérsütő formád mekkora, és hol szerezhető be ? Gyanítom hogy az én "koporsó" formám kicsi ehhez . Válaszodat előre is köszönöm, üdvözlettel: Judit

Limara írta...

Szia! Igen, a hagyományos koporsó forma kicsi, ez a kalács kettőbe fér bele. Én egy széthúzható mélyebb és szélesebb formában sütöm, amit egy évben 1x-2x lehet kapni a Lidl-ben.

Névtelen írta...

Köszönöm !!!!!! Rajta leszek, itt van a szomszédomban egy Lidl.
Addig is a kenyérsütős verziót megsütöttem. Fincsi ! A jól bevált fehérkenyeret már vagy tizedszer sütöm, az egész család rajong érte ! :) Mindig (majdnem) tökéletes, az eyetlen amit nem értek hogy az enyém miért nem cserepesedik olyan szépen. No azért mindig elfogy ! :) Köszi a választ ! : J.

Györgyi írta...

Szia Limara!
Itt is itt vagyok:Úgy tűnik Limara függő lettem.Remélem nem bánod?Elég régóta sütögetek és kelttészta rajongó vagyok de ilyen kalácsot csak most sikerült sütnöm.A férjem csak azt kérdezte,amikor megvágtuk,hogy:csak nem megint Limara?....
Köszönöm:Györgyi
a mailedre küldök képet róla.

Limara írta...

Szia Györgyi!
Dehogy bánom! :)) Az érdem nem az enyém!Megyek megnézem a mailt! :)

Névtelen írta...

Szia
Nem írnád le bővebben hogy tekered formára a kalácsot? Nem értem teljesen. Kérlek szépen!
Isteniek amiket készítesz, tanítóm lettél! Éva

Limara írta...

Szia Éva! 4 egyforma részre vágod a tésztát. Egyesével kinyújtod őket egy hosszú, olyan keskeny csíkra, mint a formád, amiben majd sütni fogod. Ha szélesebbre sikerült, akkor félbe hajtod, majd egyszerűen feltekered őket, külön, külön. Lesz négy bukta formájú tekercsed. Ezeket egymás mögé teszed a formába, lazán, majd szépen összekelnek. Üdv

Eszti írta...

Nagy baj lenne,ha kihagynám belőle a burgonyapelyhet?

Limara írta...

Nem, tulajdonképpen nem, bár a tejpor vagy a burg.pehely lágyítja a bélzetét:)

Eszti írta...

Köszönöm a gyors választ!:)
Hétvégén ki fogom próbálni a mákos buborékos verziót!

Olga írta...

Kedves Limara!

Az aszkorbinsav miért kell a tésztákba?

Köszönettel

Limara írta...

Az aszkorbinsavtól magasabbra kel a tészta, és morzsálódás gátló hatása is van:)

MrsSame írta...

Nagyon jó recept,isteni kalács! Köszönöm,hogy megosztottad velünk.

Limara írta...

Örülök, hogy tetszik! Én köszönöm!:)

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Elsősorban szeretném megköszönni, hogy megszerettetted velem a kelt tészták készítését. Sütök-főzők immár 25 éve, de ez eddig nem volt az erősségem. Mostmár napi rendszerességgel tanulom a dolgok csínját-bínját oldaladról. A Te megbízható, nagyszerű receptjeidnek köszönhetően a családom, már egy malom megvételével viccelődik. Fogy a liszt rendesen!!! Kérdésem az lenne, hogy csokilencsét hol tudok beszerezni?
Üdvözlettel: Edina

Limara írta...

Kedves Edina! Köszönöm szépen! :) Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek! :))
Csokilencsér cukrászkellékesnél tudsz beszerezni. Én a szigetszentmiklósi Bakó Hungaria kf-től szoktam hozatni, vagy a szegedi cukrászkellékestől.

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Elkészítettem a kalácsot, ami a sütés végére nagyon szép magas lett, viszont ahogy kivettem a sütőből, majd a formából, egész laposra összeesett. Mi lehet ennek az oka?
Ezt leszámítva nagyon finom!

Köszönöm: Vica

Limara írta...

Sajnos túlkelt...

Andi írta...

Szia Limara!

Megsütöttem a hétvégén én is, nagyon jól sikerült, pont úgy nézett ki, mint a képen. Ezért imádom a receptjeidet: bátran nekiállhatok akármelyiknek, nem fog csalódást okozni. Köszi!
Alig várom, hogy legyen annyi időm, hogy kipróbáljam a dán vajastésztát. :-)

csibe0817 írta...

Szia Limara!
Azt szeretném kérdezni, hogy a Hokkaido kalács tésztája lágyabb egy átlagos kalácstésztánál? Ugyanis a foszlós kalácsodat már jó néhányszor megsütöttem, a családom imádja. Megpróbálkoztam a Hokkaido kaláccsal is, de a megadott folyadékmennyiséggel egyszerűen olyan lesz, mint a galuska tészta és nem képes a kenyérsütőgép összeállítani. Összehasonlítottam a két kalács folyadékmennyiségét és és a foszlósba lényegesen kevesebb kell. Ha így jó az arány, akkor legközelebb dagasztókarral fogom összeállítani, csak szeretnék tisztán látni. Egyébként mi a különbség a burgonyapehely és a tejpor között? 1 ek. burgonyapehely mennyi tejpornak felel meg?
Köszi! Ági

Limara írta...

Szia Ági!
Nem, nem lágyabb, nem is tudom elképzelni, hogy miért lesz neked galuska tésztád? Biztos, hogy jól méred ki? Ha erős lisztem van, akkor a 2 dl tej és a 2 dl tejszín mellé nekem még sokszor kell is tennem egy kis folyadékot!!
A tejpor és a burg. pehely más, nem is lehet összehasonlítani. De mindkettő lágyítja, puhává teszi a kalács bélzetét...Egy az egyben cserélhető..

krancsi írta...

Kedves Limara!

Rég keresek kalácsreceptet, úgy döntöttem ez lesz az első próbálozás... Kérdésem is lenne: a sütőben sült változat is BL80-as lisztből készüljön vagy finomlisztből. Illetve mekkkora az a forma, amiben Te sütöd?

Nagyon köszönöm!

Szép napot!
Ancsi

Limara írta...

Kedves Ancsi!
Finomliszt legyen! A kalácsokhoz, kalács jellegű tésztához mindig finomliszt kell, esetleg 10 százalékát lehet kenyérlisztre cserélni. Ez nagy forma, ilyen:
http://limarapeksege.blogspot.com/2009/10/kihuzhato-univerzalis-kenyersuto-forma.html
ha nincs ekkora, akkor két kisebb is jó! Üdv

krancsi írta...

Kedves Limara!

Szuper lett a kalács, a családban elsöprő sikert aratott :) nagyon köszönöm Neked! 2 kisebb formában csináltam, az egyiket formázás után fagyasztottam, ma sütöttem ki, és így is teljesen jó.
Én mondjuk egy picit édesebben szeretem a kalácsot - ha több cukrot teszek bele, csökkentsem a folyadék mennyiségét?
Még egyszer köszönöm!
Sütögetek tovább az útmutatásaid alapján:)

Üdv:
Ancsi

mbal írta...

Ezek szerint a kenyérsütős változat recepjénél a BL80-as liszt az BL55? Köszönöm!

Limara írta...

Nyugodtan használhatsz mindkettőnél finomlisztet! :)

Limara írta...

Ancsi! Egy kicsivel több cukrot elbír változtatás nélkül is! :)

krancsi írta...

Köszönöm Limara! Már a második adag első fele is elfogyott. A fagyasztott felét holnap sütöm:) Nagyon szeretjük!

Névtelen írta...

Jó kis recept. Tegnap dagasztottam, kelesztettem, ma sütöttem. Kétféle formázással:
http://woophy.com/photo/1327664

Köszi a receptet!

Limara írta...

gyönyörűek! :)

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Szeretnélek megkérni, hogy ennek a kalácsnak a receptjét alakítsd át Panasonic sütőgépre, mivel több helyen olvastam nálad, hogy az említett gép több folyadékot igényel és úgy láttam ezt a bejegyzést még a Panasonic "időszámítás" előtt írtad. Magamtól próbálkozni viszont nem szeretnék, mivel meglehetősen laikus vagyok. Egyébként a többi korábbi kenyérsütőgépes receptet, hogy tudnám átalakítani? Előre is köszönöm: M.

Limara írta...

kb. fél dl folyadékkal vesz fel többet a Panasonic, legalábbis az enyém.

M. írta...

Kedves Limara!

Nem akartam köszönet nélkül hagyni a válaszodat (főleg, hogy a kalács isteni lett), de valahogy nem sikerült eddig elküldenem a megjegyzésemet, pedig próbálkoztam. Talán majd most...
Még valami... megírnád, hogy hogyan használod a csak dagasztás programot a kenyérsütődön, ha amúgy sütőben sütsz? Elindítod valamelyik programot, amit a dagasztás végé megszakítasz, vagy a Te gépeden van külön dagasztás program?
Szóval, köszönöm a tanácsokat, remélem meg is kapod :) M.

Limara írta...

Én köszönöm! .)
Igen, sok gépen van dagasztás program, azzal egyszerű. De van néhány, amelyik nem tud csak dagasztani, viszont azokon meg van gyors program vagy pizzaprogram. Azok is tökéletesek, rögtön dolgozni kezdenek, általában 20 percig dagasztanak. Amikor leáll kikapcsolom a gépet.

Beastie írta...

Szia Limara! Most készül másodszorra a kalácsod. Olyan egyszerű, olyan finom...... köszönöm a receptet :) burgonyapehely nélkül, kézzel dagasztva készül. Úgy is nagyon jó :)

Lilla777 írta...

Kedves Limara!
Először is gratulálok a bloghoz! Látszik a sok munka, idő és szeretet, amit belefektetsz! Több receptedet is kipróbáltam, mindegyik sikerült. Most készítettem első alkalommal öregtésztát, feléből kifli lesz, a másik feléből kalácsot szeretnék. A hokkaido kalácsot többször sütöttem már és nem is cserélem le jó ideig :) Az lenne a kérésem, hogy a hokkaido-ba tehetek-e öregtésztát? Ha igen, akkor hogyan változnak az arányok? Válaszodat előre is köszönöm,

Üdvözlettel:

Lilla

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)
Én ebbe nem tennék, mert akkor az már nem hokkaido, de van a blogon egy öregtésztás kalács:
http://www.limarapeksege.hu/2011/06/kalacs-oregtesztaval.html

csibe írta...

Kedves Limara!

Már sokmindent elkészítettem Tőled és a családom el van ragatatva! Nagyon köszönjük a szuper recepteket!
Most ismerkedek a kenyérsütőgépemmel... El lehet készíteni ezt a kalácsot gépben egyszerűbben is? Értem ezalatt, hogy mondjuk "formázás" nélkül? A keverőlapátokat ki kell venni dagasztás végén? Milyen programon lehet sütni? (Nem kaptam a géphez leírást :-(
Várom válaszod! Köszönettel: Nóri

Ui: A héten fogom elkészíteni az adventi koszorút a te recepted alapján! :-)

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)
Persze, nyugodtan készítheted formázás nélkül, még a lapátot sem kell kivenni. Alap kenyérprogram jó neki....

Unknown írta...

Kedves Limara!
Fehér tönkölylisztből vagy esetleg zablisztből szerinted el lehetne készíteni ezt a kalácsot?
Köszönöm. :)

Timi